пиян шофьор

Пътищата бъкат от пияни и дрогирани шофьори

Българите продължават да шофират пияни и дрогирани – това е изводът от поредната статистика, изнесена от МВР за проверките по пътищата. Само за последното денонощие 33 са пияните водачи, а 9 дрогираните, хванати от полицията. Специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата стартира след катастрофата в София, причинена от Георги Семерджиев, при която загинаха две млади пешеходки. И от 5 юли, когато дрогираният Семерджиев премаза двете момичета досега, не минава и ден без да цъфнат нови 20-30 пияни или надрусани водачи.

9875 моторни превозни средства са проверени в рамките на акцията. Извършен е контрол на 12 229 водачи и пътници. Съставени са 3146 фиша и 757 акта за установени административни нарушения, отчитат от МВР.

В рамките на изминалия ден са установени общо 33 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 18 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 15 – с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират девет души, а осем, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.