арсенал

Взривът в „Арсенал“ станал във време за почивка

Проверките на мястото на взрива в завод "Арсенал" започнаха и някои от тях вече вадят на бял свят интересни факти. От проучване на Инпекцията по труда станало ясно, че двете жени, които загинаха при експлозията, са били приключили работата си по същество. Те са ползвали кратка почивка и е трябвало само да почистят помещението. Не е ясно защо третият загинал работник се е намирал в това помещение при избухването на взрива.

Фактите са изяснени от обяснения на ръководството на "Арсенал" АД пред инспекцията. Според показанията, пострадалите е следвало да приключат работа, започната от предходния ден, а именно да изработят звуково-светлинен състав за пиротехнически изделия. От всички дейности, извършвани на територията на завода, това е една от най-безопасните, посочват от инспекцията.

Необходимото количество смес за довършване на поръчката е било изработено преди физиологичната почивка от 10:00 до 10:15 часа. След почивката загиналите работнички е трябвало да почистят помещението. Причините за възникналия на по-късен етап взрив, както и за присъствието на загиналия работник в помещението предстои да бъдат изяснени.

Екип от експерти от Главна дирекция „Инспектиране на труда“ е командирован да подпомогне инспекторите по труда от Дирекция „Инспекция по труда“ Стара Загора при разследването на инцидента в Завод 4 на „Арсенал“ АД на 04.10.2022 г., при който загинаха трима работници, а една жена е ранена.

И четиримата пострадали работници имат валидна правоспособност за работа с взривни вещества. Извършен им е и инструктаж за деня.

Инспекцията по труда е изискала от работодателя всички необходими документи, свързани с технологичните изисквания и технологичната последователност на работния процес, както и изискванията за безопасност при работа и други документи, свързани с цялостната организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Производствата на „Арсенал“ АД, които са с висок риск, са включени в списъка с обекти за периодичен контрол на рискови производства и дейности, уточняват от Главна инспекция по труда.

Планирани проверки в тях се извършват на три месеца, в които участват и експерти от Централно управление на ИА ГИТ. Извършват се и последващи проверки за изпълнението на дадените предписания.