арсенал

Завод 4 е изтрит от земята след взрива в „Арсенал“

Прокуратурата разкри на специален брифинг какви са последствията от взрива в "Арсенал". Тодор Деянов, апелативен прокурор на Пловдив, обяви, че на мястото всичко е изравнено със земята и е затрупано. "Жертвата към момента официално е една, две други жени се издирват и са в неизвестност. Има и една пострадала жена, която е в тежко състояние с черепно-мозъчна травма", уточни той.

Все още е не е ясно как е станал взривът. Деянов каза, че се дължи на нарушение на технологичните правила, свързани с безопасност на труда. "Ако всеки си върши работата, както трябва, няма да се стига до такива нещастни случаи. Това е едно рисково производство и винаги съществува реална опасност, при най-малката грешка, да се случи нещо", заяви той.

"Смяната е започнала в 7.40 и предстои разследване кои правила са нарушени. В цеха са се произвеждали изделия, свързани със звуково-светлинни ефекти. Не става вещества за бойно предназначение, а по-скоро от рода на фойерверките. На съседните сгради при взрива има счупени стъкла", обясни още  Деянов.

Взривът в "Арсенал" Казанлък е станал в 11:06 часа. Сигналът е подаден в 11:13 ч. на телефон 112, съобщиха от прокуратурата във връзка с инцидента във военния завод. Оръжейният цех е напълно унищожен. Вследствие на взрива тялото на един работник е изхвърлено, става въпрос за 55-годишен мъж. 

При взрива е пострадала жена на около 40 години, която е с тежки изгаряния. Тя е една от трите ранени работнички на военния завод, ранени по време на аварията. Броят на пострадалите не е уточнен на този етап, според инж. Николай Ибушев, шеф на дружеството.

„Жената е с фрактура на темпоралната кост и с хематом. Тя е консултирана с наши специалисти и се насочва към клиника Трето ниво в София. Ще бъде транспортирана с кола от завод „Арсенал“. Пострадалата е доста зле, дано да има късмет“, обясни хирургът д-р Белчо Белчев от казанлъшката болница.

Според министъра на икономиката Никола Стоянов прекалено е рано да се говори за причините, в момента всички усилия са насочени към това да се справят с последствията.