Шесто РПУ

Две ченгета от Шесто РПУ помогнали на дрогирания Любенов

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев информира, че двама полицаи от Шесто РПУ в столицата са били отстранени от длъжност заради катастрофата на околовръстното шосе, при която Димитър Любенов премаза френски гражданин. "С встъпването ми в длъжност аз заявих, че ще бъда безкомпромисен във всички случаи, когато полицейски служители извършват неправомерни действия. Не може заради действията на такива хора да пречат в уважението на другите, които рискувайки живота си, опазват живота на българските граждани", заяви Демерджиев.

"На 25 септември беше образувано досъдебно производство срещу Димитър Любенов, който уби френски гражданин и рани друг такъв. Събраните доказателства показаха, че полицейският автомобил и возещите се в него полицаи, са видели катастрофата и не са предприели действия. Те дори са ескортирали Любенов по пътя. Двамата полицаи от 6-то районно бяха отстранени от длъжност, ние поискахме те да бъдат задържани за 24 часа, но прокуратурата не се съгласи", каза Демерджиев.

"Вторият случай, докладван на 30 септември, полицейски служител е бил подкупен с 50 лв., по случая тече разследване и то от прокуратурата е възложено. По този случай прокуратурата иска да работи, а по първия – не", подчерта още Демерджиев. "Няма ли други правоохранителни системи, които да се грижат за въвеждането на реда, освен МВР? Какво се случи в Шумен и защо районният прокурор в Шумен е пуснал под домашен арест обвиняемия", попита служебният силов министър.

На 28 септември в центъра на град Шумен на кръгово кръстовище на булевард "Цар Симеон Велики" 18-годишният Жечко Кюркчиев под въздействието на наркотици предизвика тежка катастрофа, причинила смъртта на 22-годишна жена. При катастрофата е пострадало и друго момиче от блъснатата кола, което е настанено в болница със средно тежка телесна повреда. Шуменският окръжен съд освободи под "домашен арест" 18-годишния Жечко Кюркчиев.