Благовест Кирилов

Дигитализацията означава намаляване на корупцията

Киберсигурността в логистиката е от изключително значение, тъй като защитава не просто бранша, а цялата икономика. Логистиката и транспортът са едни от най-важните компоненти във всяка индустрия. Нека не забравяме, че дигитализацията и електронизирането на всеки един процес означава намаляване на корупцията.

Това обяви заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов, по време на участие в панела “Дигитализация на логистиката: възможности и предизвикателства“, на конференция по случай 30-тата годишнина на Националното сдружение на българските спедитори.

Кирилов подчерта основната роля на киберсигурността, заради чувствителните данни, с които борави логистичният бранш. Отбеляза и предизвикателствата пред сектора с все по-големия брой на автономни тежкотоварни превозни средства, чиято защита следва да бъде на високо ниво. 

Заместник-министърът акцентира върху необходимостта от регистрова реформа, която да намали административната тежест върху бранша. Кирилов увери бизнеса и в подкрепата на Министерство на електронното управление за максимално бързо намаляване на хартиените документи, които постепенно ще се дигитализират.

Борислава Кирилова