Министерство на правосъдието Крум Зарков

Правосъдният министър подготвя нов закон за КПКОНПИ

"Удачно би било да се върнем към концепцията, в която различни органи да назначават различни членове за КПКОНПИ в предстоящия нов законопроект, който готви служебното правителство. Защо не да има представител и президентството. Всички предложения се изследват, за да се внесе закон, който да проработи и да не се превърне в поредната бухалка на политическата власт", заяви днес правосъдният министър Крум Зарков.

Трябва да се направи стегнат ясен антикорупционен орган с ясни цели, с ясни отговорности и независим от политиката. Паралелна прокуратура не може да бъде направена дори и да се иска, посочи Зарков и добави, че високите етажи по властта се разследват трудно за корупция, защото влияят върху органите, които ги разследват. 

Според него закриването на спецправосъдието е правилен ход. Този ход сам по себе си обаче няма да реши проблемите и тепърва има какво да се направи по отношение на корупцията по високите етажи на властта, отбеляза Зарков. Каквото и да е мнозинството в следващия парламент, то ще продължи да търси механизми за контрол над главния прокурор Иван Гешев, сигурен е правосъдният министър.

Мандатът на ВСС приключва на 2 октомври, има избрани членове от професионалната квота и в следващите седмици ситуацията ще се изяснява. Крум Зарков се надява новото Народно събрание да прояви разбиране и един от първите въпроси, с които да се занимае е именно ВСС. 

Правосъдният министър е доволен още, че България е готова да направи пробив и да влезе в Шенген, защото на практика страната ни е технически готова.