мигранти

Отново украинец в схема за трафик на хора, вече е обвиняем

Пловдивската прокуратура привлече като обвиняем украинец, превозвал в колата си нелегални мигранти. 28-годишният мъж е хванат малко след полунощ на 30 август в с. Кърнаре, когато автопатрул на карловски полицаи го спрели за рутинна проверка. Тогава те видели, че в колата „Форд Транзит“ са натоварени деветима чужденци, определили се като сирийци. Сред тях имало и 13-годишно момче. Освен това в дрехите на шофьора са открити наркотици.

По неговите признания, чужденците се качили в колата му край Бургас и трябвало да стигнат до София. Трафикантът е задържан за 72 часа в ареста, а разследването продължава.

Това е поредно разследване на МВР, водено срещу трафиканти с произход от Украйна. Тази седмица стана известно, че е задържан участник в схема за незаконен трафик на мигранти в столицата, по която е образувано досъдебно производство в Областната дирекция на МВР- София. Той е по повод катастрофиралия в ранните часове на деня и изгорял заедно с водача микробус в годечкото село Туден.
След потушаването на огъня, в близост до местопроизшествието, бе установена група от общо 34 чужди граждани без документи за самоличност. При беседи с незаконно пребиваващите чужденци са събрани данни за механизма на осъществяване на незаконното им транспортиране през страната, а в рамките на продължилото разследване е придобита и значима информация за организаторите на канала за трафик на мигранти, избор на маршрути, плащане и детайли от незаконната дейност.

В резултат на проведените мащабни и професионални оперативни действия криминалистите от ОД на МВР-София стигнали до петима украински граждани, съпричастни към случая, които незабавно били обявени за общодържавно издирване.

Според събраните данни и доказателства те участвали в група, реализираща престъпления, свързани с нелегален трафик на чужденци през страната и извън нея и действали като евентуални престъпни връзки на каналджии в съседни страни. Един от тях е задържан на ГКПП "Аерогара Бургас" при опит да напусне пределите на страната.