дрегер

Полицаи пострадаха при гонка с дрогиран шофьор в Бургас

Полицейски служител е ранен със стоп патрон при преследване на автомобил в района на Бургас. Инцидентът е станал в събота, съобщи БТА, цитирайки Областната дирекция на МВР-Бургас.

Около 19:00 часа на контролно-пропускателния пункт „Пода” служители на „Гранична полиция” са подали сигнал за спиране на кола със софийска регистрация, чийто водач не се подчинил на разпорежданията и увеличавайки скоростта, продължил в посока Бургас. Последван е от служебен автомобил, като е поискано допълнително полицейско съдействие.

Автомобилът преминал през бул. „Тодор Александров”, ул. „Спортна”, ул. „Индустриална” и се насочил към местността „Върли бряг” по черни пътища. В центъра на местността поради движение с несъобразена скорост лекият автомобил блъска два служебни автомобила, паркирани с цел блокиране на пътното платно. Единият от тях отскача и наранява полицейски служител. Същият е прегледан в УМБАЛ-Бургас и освободен за домашно лечение с фрактура на лявата ръка, без опасност за живота.

В опита автомобилът да бъде спрян са произведени изстрели със стоп патрон. Засегнат е втори полицейски служител, който е настанен за наблюдение в отделение "Хирургия" в УМБАЛ-Бургас.

Преследваният автомобил е спрян на входа на Средец. Задържани са водачът му – 29-годишен криминално проявен и осъждан и неговият 41-годишен спътник.

Водачът е тестван за алкохол. Дрегерът отчел отрицателна проба. Пробата за употреба на амфетамин и метаамфетамин е била положителна. Тестван е и другият мъж. Алкохолната проба е била отрицателна, а за наркотици положителна. Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа.

В рамките на специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата, стартирала преди десетина дни, са проверени близо 9000 МПС-та и са тествани близо 12 000 водачи и пътници. Акцент в акцията е "недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори". Съставени са около 3000 фиша и 1000 акта за установени административни нарушения. Средният дневен "улов" е 25-30 пили и пияни шофьори и около 20-25 – напушени и надрусани.