съд хасково

Задържаха мъж за опит за контрабанда на марихуана за 22 400 лева

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем Д. Д., на 50 г., за това, че на ГКПП – Капитан Андреево, общ. Свиленград, област Хасково, с лек автомобил марка БМВ, без надлежно разрешително, е направил опит да пренесе през границата на страната от България в Турция високорисково наркотично вещество – марихуана, с общо бруто тегло 5,610 килограма и на обща стойност 22 440 лева, като деянието е останало недовършено по независещи от него причини – престъпление по чл. 242 от НК.

Д. Д. е обвинен и за това, че на същата дата, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, е управлявал моторно превозно средство – престъпление по НК.

На 3 юни таази година, на ГКПП – Капитан Андреево, в посока към Турция, на трасе изходящи леки автомобили и автобуси, се спрял лек автомобил, марка БМВ, с български регистрационен номер, управляван от Д. Д. Водачът бил сам в автомобила. Превозното средство било отклонено за проверка. При извършването й, в резервната гума, контролните органи са открили вакуумирани 22 броя полиетиленови пликове, в които имало суха зелена листна маса. При направения полеви тест сухата маса позитивирала на марихуана. Наркотичното вещество е с общо бруто тегло 5,610 кг и е на стойност 22 440 лева.

По делото се извършват действия по разследването. Водачът на автомобила е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Предстои Окръжна прокуратура – Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.Д.