измама

Шуменци стават жертва на измами по Вайбър

Консултации с полицейски служители в РУ – Шумен са потърсили двама жители от града след обяви за продажби в интернет платформа. След публикуване на обявите чрез Вайбър с тях са се свързали непознати, които са проявили интерес към артикулите, които продават. Казали им, че искат да купят техните стоки. Предлагат да си организират сами доставката и обясняват, че плащането ще стане чрез линк, който продавачът трябва да активира, а парите ще бъдат получени на банковата карта.

Комуникацията по никакъв начин не предполагала измамна схема до момента, в който трябвало да бъде пратен линк и да се активира. "Купувачите“ настоявали „сделката“ да става само и единствено чрез Вайбър. Станало ясно, че „купувачите“ имитират акаунт в платформата за продажби. Генерира се фалшива връзка, т. нар. линк, където продавачите са помолени да посочат данни на картата си и CVV/CVC кода под предлог, че ще платят за търгувания продукт. Платформата обаче изобщо нямала система, чрез която купувачите могат да плащат продукт онлайн.

От полицията призовават гражданите да бъдат изключително внимателни, да не предоставят своите данни, да не дават номер на  картата си и да не следват линкове на връзки, които им се предоставят чрез различни мобилни приложения, за да не станaт жертва на фишинг атака, а престъпниците да получат техните пароли, банкови данни или друга поверителна информация.