прокурор ученици

Прокурор Стефка Якимова се срещна със зрелостниците от Варненската търговска гимназия

Прокурор Стефка Якимова – говорител на Апелативна прокуратура – Варна, проведе нова среща със зрелостниците от Варненска търговска гимназия. След като предходния път прокурори и ученици си обещаха нови срещи за още по-интересни разговори, този път представителят на Апелативната прокуратура раазказа на децата подробности около конкретни дела за тежки криминални престъпления.

Дванадесетокласниците бяха запознати с детайли около водено разследване за две убийства и изнасилвания на млади жени във Варна, извършени в периода 1996 – 2004 година. Подсъдимият по това дело е признат за виновен и към момента пребивава в затвора, където излежава окончателно постановена присъда доживотен затвор без право на замяна.

Лекциите пред учениците са част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2021/2022 г. Тя се реализира от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, а на местно ниво с помощта на Регионалното управление на образованието и ръководството на Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“.

Основни цели на програмата са: обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България; формиране на правна грамотност и култура; постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, както и повишаване на доверието в съдебната власт; повишаване степента на спазване на законите; превенция на детското насилие и на детската престъпност; укрепване на междуинституционалното сътрудничество.