темида

Депутатски имунитет спря дело за клевета в Горна Оряховица

Скандалът между уволнения шеф на областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Тодор Тодоров и депутата Явор Божанков стигна до Районния съд в Горна Оряховица.

Два дни след като бившият агроначалник заяви публично, че е отстранен от управленския пост по политически причини, той е завел дело за клевета, тъй като определи за неверни думите, изречени по негов адрес в медиите от народния представител. Божанков тогава изтъкна, че няма нищо общо с уволнението и разполага с доказателства за обидни квалификации и предупреждения, които Тодоров му е отправял, сочи Борба.

В крайна сметка съдът в железничарския град спря наказателното производство по делото. „Съгласно чл. 70, ал. 1. от Конституцията на Република България народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер. Престъплението, срещу което е депозирана тъжбата, е от частен характер, а лицето, срещу което е подадена, е с имунитет. Това налага спиране на наказателното производство до прекратяване на правомощията на народния представил“, гласи мотивът на съдията.

Тодоров обжалва уволнението си в Административния съд във Велико Търново, но преди дни увери, че ако магистратите удовлетворят искането му, не би се върнал на работа.