война

Битката Русия-Украйна: Военна хроника

Украинският президент Володимир Зеленски призова за „хора от целия свят“, които да се включат в борбата срещу Русия. В изявление в неделя той обвини руската армия в убийството на цивилни и похвали украинците, че са имали смелостта да се защитават. "Това не е просто нахлуване на Русия в Украйна. Това е началото на война срещу Европа, срещу европейските структури, срещу демокрацията, срещу основни човешки права, против глобалния ред на закона, правилата и мирното съвместно съществуване“, каза Зеленски.

Министърът на външните работи написа, че желаещите да се включат в отбраната могат да се обърнат към посолствата на Украйна.

Украинските въоръжени сили са разположили пет комплекса С-300 в центъра на Краматорск, каза Едуард Басурин, заместник-началник на отдела за народна милиция.

Части на Народното опълчение на Донецката народна република достигат до Каменка и Волноваха и овладяват четири населени места.

Руските въоръжени сили удариха военната инфраструктура на Украйна с прецизно насочвано оръжие, използвайки крилати ракети с въздушно и морско изстрелване.

Руските части блокираха градовете Херсон и Бердянск, поеха контрола над Геническ, летище Чернобаевка близо до Херсон. Армията на ДНР пое контрола над Павлопол и Пищевик, според руското министерство на отбраната. Селището Трехизбенка е изцяло под контрола на ЛНР, според републиката.

Руските въоръжени сили са унищожили 975 обекта от военната инфраструктура на Украйна, включително 23 командни пункта, 31 зенитно-ракетни системи С-300, съобщи руското министерство на отбраната.

Специална военна операция в Украйна може да завърши с доста бърза победа на Москва, след която Русия вероятно няма да продължи. Тази гледна точка е изразена от американския анализатор Бил Пауъл в статия за списание Newsweek, чието бюро в руската столица той оглавява в началото на 2000-те.