Георги Кадиев

Булгаргаз няма да може да плати на Газпром заради спирането на SWIFT

Случващото се в Украйна няма да свърши бързо и лесно, каза в „Тази неделя“ Георги Кадиев, политик и бивш зам.-министър на финансите. „За да може Русия до дни да вземе Украйна, трябва да използва много тежки оръжия, включително и ядрени оръжия. Надявам се да не прекрачи тази граница, защото това вече е последната червена линия. Ако се стигне дотам, очевидно ще има и война в цяла Европа“, смята Кадиев.

„Байдън каза, че има две опции – или трета световна война, или санкции. Те избраха санкциите, а вътре има много разновидности. Излизането от системата SWIFT е една от най-тежките санкции. Това означава, че руските банки няма да могат да правят преводи с други банки“, обясни Георги Кадиев.

"Това от своя страна означава риск от фалит за дадена руска банка. Ще бъдат ограничени и много транзакции. „Булгаргаз“ няма да може да плати на „Газпром“, защото преводът няма как да мине. Русия няма да продължи с доставките на газ, ако няма предплащане. Сметките на „Газпром“, дори и да са в западни банки, ще бъдат замразени. Това беше една от причините Западът да се колебае. Това е толкова тежко оръжие и в случая и целият западен свят ще има проблеми“, коментира още Кадиев.

„Може да се стигне до това да нямаме газ, защото „Газпром“ иска предплащане. И тук стигаме до икономическите последици от всички тези санкции и войната. Ние имаме газ за определен период от време. Мисля, че хранилището е направено да имаме за около 2 години газ, но не съм сигурен. Голямата грешка на България е, че огромен процент от газа е руски. Ние имаме съвсем малко производство и получаваме може би не повече от 7-8% от Азербайджан“, обясни Георги Кадиев.

"Нека да видим дали решението за SWIFT ще е за всички банки, защото е възможно да е ограничена само за определени и тогава може би „Булгаргаз“ ще може да плаща през други", уточни Кадиев.