съд русе

Съдят двамина мъже, ползвали неправомерно чужди банкови карти

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителни актове срещу двама обвиняеми за ползване на чужди банкови карти без съгласието на титулярите им.

Л. М. е предаден на съд за това, че на 12 април 2020 г., в Русе, отнел чужда движима вещ – мобилен телефон марка „Сиоми“ на стойност 150 лева, от владението на В. Б. без неговото съгласие с намерение противозаконна да я присвои – престъпление по НК. Той е обвиняем и за това, че на 13 април същата година, в Русе, използвал данни от платежен инструмент – банкова карта, без съгласието на титуляря й В. Б. и от извършеното престъпление е получил сумата от 338,20 евро – престъпление по чл. 249, ал. 1 от НК.

В началото на 2020 г. обвиняемият снимал данните на дебитна карта на В. Б., с когото били приятели. Бил замислил да ги използва за да преведе по своя банкова сметка пари от картата на В. Б., посредством мобилния му телефон, за да получи СМС с код, разрешаващ банковата операция. На 12 април 2020 г., докато двамата се разхождали в града, Л.М. взел мобилния телефон на В. Б. Пострадалият установил липсата на телефона, потърсил го, но не го открил. На следващия ден обвиняемият използвал телефона и данните от сниманата дебитна карта на В. Б. и наредил да бъде извършен превод на сумата от 338,20 евро от банковата сметка на В. Б. на неговата банкова сметка.

Окръжна прокуратура-Русе внесе в съда обвинителен акт и по друго наказателно производство-срещу М.А. за това, че на 7 юли 2021 г., в Русе, в условията на продължавано престъпление – петкратно, използвал платежен инструмент – дебитна карта, без съгласието на титуляря, като от банкомат изтеглил 300 лева.

Обвиняемият е многократно осъждан. На 6 юли 2021 г. отишъл в дома на дядо си и докато възрастният мъж бил извън жилището, взел дебитната му карта и лист с ПИН кода. На следващия ден М.А. от банкомат изтеглил наличните в нея пари. На същата дата пострадалият мъж отишъл до банкомат, за да изтегли пенсията си и установил липсата на дебитната карта. 

Предстои насрочване на делата за разглеждане от съда.