путин

Путин и Лукашенко ще наблюдават в събота учения на стратегическите сили

Президентът на Русия Владимир Путин ще ръководи планираните за утре учение на силите за стратегическо възпиране с използването на балистични и крилати ракети. Това съобщиха от руското министерство на отбраната на фона на изострянето на отношенията между Москва и Вашингтон. В учението са задействани въздушно-космическите сили, Южният военен окръг, стратегическите ракетни войски, Северният и Черноморският флот, обявиха от министерството.

В прессъобщението се уточнява, че маневрите са предварително планирани, а целта е да бъде проверена готовността на органите на военно управление, бойните разчети, екипажите на бойните кораби и стратегическите ракетоносци и надеждността на въоръженията на стратегическите ядрени и неядрени сили. От военното ведомство съобщиха още, че по инициатива на американската страна за днес е насрочен телефонен разговор между министрите на отбраната на Русия Сергей Шойгу и на Съединените щати Лойд Остин.

Междувременно за среща с президента Владимир Путин в Москва пристигна беларуският лидер Александър Лукашенко. Очаква се двамата да обсъдят сигурността в района и общи действия за гарантиране на националните интереси на Русия и Беларус.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко потвърди, че планира да се присъедини към руския си колега Владимир Путин при наблюдението на военните учения, които трябва да се проведат утре.