сгс

Мярката за неотклонение на Борислав Колев ще се гледа на 21 декември

Мярката на Борислав Колев, обвинен за пране на пари, отпуснати за строежа на АМ "Хемус", ще се гледа от Апелативния съд в София във вторник, 21 декември, от 10.00 часа, съобщиха от съда.
Към момента няма медицински данни, които да сочат, че Колев не може да се яви при разгледаждането на мярката.

Вчера, докато съдебният състав се произнасяше за това каква мярка за неотклонение трябва да получи Колев, той припадна. Веднага му беше оказана медицинска помощ и обвиняемият беше изнесен на носилка към лечебно заведение, където да се установи състоянието му.

До момента Колев беше под домашен арест, наложен му от Софийския градски съд, въпреки искането на прокуратурата той да бъде задържан под стража. Прокуратурата обаче протестира решението на съда пред горната инстанция. Защитата на Колев поиска от апелативния съд по-лека мярка за неотклонение от домашен арест. Доводите, които адвокат Христо Ботев представи, бяха, че няма доказателства, които да уличават подзащитния му в извършването на престъпление, както и това, че няма опасност той да се укрие, има чисто съдебно минало, също така е баща на три малолетни деца, а съпругата му има медицински проблем.

Дни след разглеждането на мярката за неотклонение на Колев на първа инстанция, от Софийската градска прокуратура излязоха с изявление, че върху наблюдаващите прокурори по разследването е бил оказан натиск от служители на ГДБОП. Впоследствие ръководството на прокуратурата и Прокурорската колегия на ВСС излязоха с декларации в подкрепа на прокурорите по делото.

От МВР отрекоха твърденията на прокуратурата.