Съд - Бургас

Съдят мъж за лично укривателство на двоен убиец

Районна прокуратура-Бургас предаде на съд Д. Д., който е обвинен за това, че е спомогнал лицето С. Р., обвинен от своя страна в извършване на убийство на две лица, да избегне наказателно преследване за тези престъпления, без двамата да са се споразумели за това преди извършването на самите престъпления. Престъплението е осъществено в Бургас и е квалифицирано като извършено при условията на продължавано престъпление.

Д.Д. е обвинен и за това, че е придобил и държал огнестрелно оръжие – пистолет и боеприпаси, без да има разрешение за това. Той е обвинен още и за това, че противозаконно държал наркотични вещества – коноп и кокаин, чиято обща стойност възлиза на 452 лева.

По време на разследването е установено, че Д. Д. е спомогнал С. Р. да заличи следите от убийствата на Т.Б и Ю.М. без обвиняемият и С.Р. да са се споразумели за това преди извършване на убийствата. Престъпното деяние се изразява в заличаване на следите от убийствата, укриване на вещите на пострадалите, труповете, оръжието и куршумите, с които е отнет животът им. Прикрити от органите на реда са били фактическото осъществяване на убийствата и техният извършител.

Установено е също така, че Д.Д. е придобил от С.Р., а след това и държал без надлежно разрешително, пистолет и 13 бр. патрони, които е укрил в мокро помещение, намиращо се във Военен клуб „ДНА” в морския град. В същото помещение е държал противозаконно над 5 гр. кокаин и над 6 гр. коноп, представляващи високорискови наркотични вещества.

Предстои Районен съд-Бургас да насрочи дата за провеждане на съдебното заседание.