контрабанда

2300 парфюма и облекла задържаха митничарите на Капитан Андреево

Близо 2300 парфюма и текстилни изделия с лого на световно известни марки задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево. Стоките са открити при проверки на пет автобуса през последната седмица на ноември.

На МП Капитан Андреево пристигнал автобус с турска регистрация, пътуващ по редовната линия Истанбул-Букурещ. Един от пътниците декларирал, че пренася парфюми и текстилни изделия. Превозното средство е отклонено за щателна проверка, при която митническите служители установяват, че пренасяната стока носи емблеми на световни марки. В багажното отделение, в няколко сака и кашони, са открити 900 парфюма с логото на общо 10 световноизвестни марки. Освен тях инспекторите откриват още 153 текстилни изделия – якета и спортни комплекти, брандирани с емблемите на известни брандове.

В други  четири автобуса с румънска и турски регистрации, влизащи в България от Турция, при извършените щателни митнически проверки са открити общо 865 парфюма и тоалетни води и 334 дрехи, носещи фигуративно и словестно изображение на известни марки.

В изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост стоките са задържани и за случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали близо 1 000 000 артикула, по-голяма част от които парфюми и текстилни изделия със знаци на регистрирани търговски марки.