СРС

СРС остави в ареста 15-годишния юноша, който потроши 12 возила в София

15-годишният младеж, който във вторник беше преследван от полицията от Владая до центъра на София и  катастрофира на голямо кръстовище, остава под стража, реши Софийският районен съд. Той ще изтърпява мярката си в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни.

Според съда момчето е съзнавало естеството на действията си, и че с тях поставя  в риск здравето и живота на много хора. Затова, макар и непълнолетен, той трябва да бъде поставен в изолация, за да преосмисли поведението си, мотивира се съдебният състав.

Определението може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

В същото време неговата приятелка отбеляза, че на юношата бледен се било наложило да шофира. Това тя обясни пред съдебната зала. По думите й, той не е преминал неправилно през пешеходна пътека във Владая, а дал газ по-рязко и след това полицията тръгнала след него, съобщи БНТ. "Той се уплаши и тръгна", обясни момичето. В района на Руски паметник, юношата влязъл в насрещното, за да избегне пешеходна пътека. Налагаше се да кара, добави приятелката му. Майката, която отказа да застане пред камери, заяви, че съжалява за случилото се.

Тяхна близка добави, че 15-годишното момче е седнало зад волана за пръв и последен път.

По-рано от полицията съобщиха, че момчето не е спряло на пешеходна пътека във Владая, след което патрул е опитал да го спре, а той натиснал газта към София, преминавайки през червени светофари и кръстовища и дори движейки се в насрещното движение.