михаил екимджиев

Адвокат Екимджиев: КС наруши правата на Кирил Петков

С рязка критика излезе адвокат Михаил Екимджиев срещу отказа на Конституционния съд (КС) да конституира съпредседателя на „Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков като заинтересована страна в делото по казуса с канадския му паспорт. Петков няма да бъде изслушан на открито заседание на КС, както поиска, и няма да получи възможността да представи становище по проблема.

"Твърдението, че бивш министър и лидер на новоучредена политическа партия е нарушител на Конституцията, сериозно засяга публичната репутация, доброто име и достойнството на Петков, които са същностни аспекти от правото му на личен живот, гарантирано от чл.32 от Конституцията, както и от чл.8 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи”, коментирал е Екимджиев, цитиран от пресцентъра на коалицията, пред който е изразил позицията си по темата.

Екимджиев цитира текста от основния закон, гарантиращ неприкосновеност на личния живот на гражданите и правото им на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния им живот, и срещу посегателство върху честта, достойнството и доброто им име. Заплахата за обществения образ на Кирил Петков, обяснява юристът, е „очевидна в контекста на изнесените от него шокиращи данни за брутални корупционни практики на бившите управляващи от ГЕРБ, които инициират казуса с гражданството му”.

„След като Петков и Асен Василев оглавиха "Продължаваме промяната", твърденията за нарушение на конституцията ерозират публичните им послания за почтеност и морал, които са етична платформа на новоучредената партия … ГЕРБ са в основата на политическата злоупотреба с казуса за гражданството на Петков, тъй като "Продължаваме промяната" е основният им политически опонент според социологическите проучвания. В потвърждение на това е и фактът, че точно на 13 октомври прокуратурата, чиято връзка с ГЕРБ е общоизвестна, съобщи, че вече се занимава с гражданството на новия политически лидер, чиято решителност и харизма явно "страхуват"", развива хипотезата си Екимджиев.

А накрая посочва, че КС е отказал да осигури защита на конституционните права на Петков, като изслуша бившия министър и приеме становището му по казуса. „Така от пазител на Конституцията, КС става неин рушител”, обвинява адвокатът висшия държавен орган. По думите му, това показва, че съдът е „впрегнат за разчистване на политически сметки” и всичко може да приключи с поредното осъждане на България в Европейския съд по правата на човека. „Тогава възниква въпросът за какво ви е тогава Конституционен съд, дали той пази или гази Конституцията?!”, пита предизвикателно Екимджиев.