сгс

Съдът официално обяви фалита на „Еврофутбол“

Компанията за спортни залагания "Еврофутбол" на обвиняемия бизнесмен Васил Божков е обявена в несъстоятелност. Това става ясно от решение на Софийския градски съд от 6 октомври. Съдебният акт подлежи на обжалване след вписването му в Търговския регистър, припомня "Сега".

Производството по несъстоятелността на "Еврофутбол" е започнало по молба на фирмата "Ботел" ЕООД, която твърди, че има вземания в размер на 21 759 лв. от хазартната компания на Божков заради два сключени договора за регионално представителство в София – Изток и София – Запад. Справка в Търговския регистър показа, че "Ботел" ЕООД е еднолична собственост на братята Цветомир и Боян Найденови и техният баща Стефан.

В решението си съдът установява, че към настоящия момент "Еврофутбол" дължи на хазната данъци и лихви върху тях в размер на 356 156 766 лв. Публичните задължения на компанията са натрупани вследствие на неправомерно спестени такси от лотарийните игри, твърди Държавната комисия по хазарт, която на 25 март м.г. взе решение да отнеме лиценза на "Еврофутбол".

"С оглед на това и предвид факта, че този търговец е спрял да извършва стопанска дейност заради отнетия му лиценз, трябва да се заключи, че липсват основания да се счита, че съществува каквато и да е вероятност той да преодолее състоянието на неспособност да изпълнява своите краткосрочни задължения", пише в решението си съдия Диляна Господинова.

"Еврофутбол" е поредната хазартна компания на Васил Божков, която съдът обявява в несъстоятелност. В началото на 2021 г. официално фалира и фирмата "Ню Геймс", която оперираше "Националната лотария". Тогава стана ясно, че петима души не са получили печалбите си, които възлизат на над 4 500 000 лв., от печеливши билети.

Междувременно Божков, който е привлечен към наказателна отговорност за 18 престъпления, продължава да се намира в Дубай. В сигнал до прокуратурата той твърди, че е бил рекетиран от бившия премиер Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов да плаща подкуп, за да му бъдат спестени такси от хазартния му бизнес.

Държавното обвинение обаче изобщо не е проверявало този сигнал, стана ясно от интервю на "Сега" с говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев. "Случаят с г-н Божков е изключително специфичен, доколкото той има качеството на обвиняем. Всъщност в Специализираната прокуратура не е подаван сигнал от г-н Божков, следователно не е извършвана проверка. Той може да изложи твърденията си с само при депозиране на обяснения в качеството на обвиняем", заяви Кръстев.