Съд Велико Търново

Условна присъда за председателка на кооперация, присвоила близо 103 000 лв.

По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново осъдиха длъжностно лице за присвояване. С. П. е призната за виновна за това, че в периода от 1 януари 2008 г. до 18 май 2016 г. като председател на производствено-потребителна земеделска кооперация, присвоила служебни средства в размер на 102 746 лв. Сумите са изтеглени без основание от банковата сметка на кооперацията, като за тях няма приложени разходооправдателни документи. Извършеното длъжностното присвояване е в големи размери, съобщава в. Борба.

По банкова сметка на ППЗК били постъпили средства от продажби и от отдадено под наем недвижимо имущество, собственост на кооперацията. С.П. единствено, в качеството на председател, имала право да се разпорежда със средствата. Тя изтеглила различни суми от банковата сметка на кооперацията и се разпоредила с тях, без да даде отчет за какво са изразходвани парите и да представи съответните отчетни документи.

За извършеното деяние С.П. е осъдена на три години условно с 4-годишен изпитателен срок. Наложено й е и наказание лишаване от право да заема председателска длъжност в кооперации.

Присъдата на Районен съд – Велико Търново, подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Велико Търново.