съд бургас

Бургаският административен съд отложи делото по казуса „Алепу“

Бургаският административен съд отложи делото срещу Регионалната екоинспекция в града по казуса със строителството в местността „Алепу“. Според становището на прокуратурата, екоинспекцията в нарушение на Закона, е съгласувала строителния проект без оценка за въздействия върху околната среда.

Бургаският административен съд даде ход на делото и го отложи, защото вещите лица не са изготвили назначената комплексна съдебно –техническа експертиза. Прокурорът по делото Андрей Червеняков обяснява, че трябва да се установи дали има наличие на свлачищен процес.  "За който, според нас, е било задължително провеждането на процедура по ОВОС, която не е извършена. Предмет на експертизата е именно изасняването на този въпрос. Компетенцията на съда е тази, която е регламентирала и 16 формулирани въпроса към вещите лица, които следва да дадат обективно заключение."

Регионалната екоинспекция в Бургас трябва да обясни защо е съгласувала проекта за укрепване на свлачище и изграждане на жилищен комплекс в местността „Алепу“ без изготвянето на ОВОС. Юристът на екоинспекцията Анна Ковачева днес отказа коментар. "В момента съдебна процедура и когато тя приключи с влязъл в сила акт ще коментираме. Не аз, а съответно – административният орган."

Следващото заседание по делото е насрочено за 23-и ноември