пламен киров

Лозан Панов може да излезе в отпуска за предизборната кампания

"Лозан Панов спокойно може да излезе в отпуска за времето на предизборната кампания. Нещата са много по-прости, отколкото на пръв поглед изглеждат. Такъв казус имаше със съдия Нели Куцкова, кандидат за вицепрезидент през 2001 година, която беше съдия във ВКС. По време на кампанията тя излезе в отпуска". Това заяви пред БНР бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право, в коментар по казуса дали председателят на ВКС съдия Лозан Панов трябва да подаде оставка от поста, тъй като е кандидат за президент.

Според него това е елементарен въпрос от конституционно-правна гледна точка: "Точно защото той се кандидатира като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет, а не излъчен от партия, така не се нарушава Законът за съдебната власт и не се нарушава Конституцията", обясни конституционалистът.

Проф. Киров коментира хипотеза, при която съдия Панов подаде оставка: "При подаване на оставка трябва да има решение на ВСС, който да предложи (освобождаването – б.р.) на президента, а това е Румен Радев, който се явява опонент на Лозан Панов в предизборната кампания. Подаването на оставка е лична преценка, но ако се стигне до подобно решение на председателя на ВКС, предполагам, че действащият президент няма за секунда да забави своето действие, така че да бъде освободен председателят на ВКС. Другото би означавало политическо шиканиране на неговата кандидатура. Струва ми се, че никой няма да го направи това нещо".

Той уточни, че ако започне такава процедура, би продължила поне седмица.