прокуратура

100 000 лв. е струвало подмяната на дървета по две улици в Бургас

Близо 100 000 лв. е струвало премахването на дърветата и засаждането на нови по бургаските ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и ул. „Проф. Асен Златаров“. Заради нарушените процедури, двама общински служители са наказани дисциплинарно, сочи БНР.

Подмяна на дървесна растителност е заложена и в новите етапи на общинската програма за облагородяване на междублоковите пространства. Това провокира и дискусия на изминалата сесия на общинския съвет. Даниела Божинова от „Демократична България“ посочи, че законът казва, че постоянна декоративна растителност се отстранява само по изключение. „Наличието на 80 премахнати дървета през първата половина на тази година на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ без разрешение, за което има прокурорска резолюция, че е станало по този начин без спазване на административния ред, ми говори, че покрай тези хубави програми има практики, които не са законосъобразни“, коментира тя.

Заместник – кметът Чанка Коралска поясни, че са премахнати опасни дървета от фирма, с която има сключен договор. „Дейностите по премахване, изкореняване на дърветата, включително извозването на дървесината са на стойност 45 873 лв., а стойността на засаждането на новите дървета възлиза на 48 560 лв.“, допълни тя.  

Материалите за отстраняването на дърветата са изпратени и в прокуратурата, където тече проверка.