СРС

Жена, осъдена за измама, върна над 21 000 лева на своите жертви

По обвинение на Софийска районна прокуратура е осъдена жена за измама, в условията на продължавано престъпление с три деяния. През 2018 година обвиняемата С.П. публикувала в интернет сайт за продажби обява, че продава видеокарти.

Със С.П. по телефона се свързал И.Х., който искал да купи 40 броя видео карти. Обвиняемата обяснила на И.Х., че няма в склада си толкова карти, но веднага щом получи капаро за тях в размер на 8800,80 лева, ще ги поръча и достави в срок до 2 седмици. След това С.П. изпратила по електронна поща на И.Х. проформа фактура за договореното между тях авансово плащане на поръчаните видеокарти и отново посочила, че, веднага щом получи парите, ще поръча видеокартите.

На 28 февруари 2018 г. И. Х. превел сумата по сметката на С.П. и я уведомил за действието си. Още на същия ден обвиняемата изтеглила получените пари. На 6 март същата година И.Х. поискал още 40 видеокарти и отново заплатил капаро от 8800,80 лева за тях, като С.П. отново му казала, че ще получи картите в срок до 2 седмици.

Обвиняемата не изпълнила поетото обещание и многократно казвала по телефона на И.Х., че очаква доставка на видеокартите.

Междувременно на 2 март 2018 г. и Д.А. се обадил на обвиняемата и поискал да купи 20 броя видеокарти, като за това превел на С.П. сумата от 3658,80 лева. Обвиняемата го уверила, че картите ще бъдат доставени до 15 март 2018 г. След като изтекъл срокът за доставка, С.П. измисляла различно оправдание за неизпълненото обещание.

С.П. е обвинена, че в периода от 26 февруари 2018 г. до 6 март 2018 г., в София, в условията на продължавано престъпление, извършила три деяния с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у Д.А. и И.Х., като им причинила имотна вреда в общ размер на 21 260,40 лева.

Срещу обвиняемата е образувано досъдебно производство за престъпление по НК. В хода на разследването са събрани доказателства, който сочат, че автор на деянието е именно 33-годишната С.П.

Обвиняемата е признала вината си и е върнала сумата от 21 260,40 лева на пострадалите. След споразумение, одобрено от Софийски районен съд, тя е осъдена на „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, като изтърпяването на наказанието се отлага за срок от 3 години.

Споразумението има последствие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.