Никола Саркози

Саркози получи година затвор за незаконно финансиране на избори

Бившият френски президент Никола Саркози е виновен за незаконно финансиране на неговата кампания за президентските избори през 2012 г., постанови в четвъртък парижки съд, осъждайки го на едногодишен затвор, съобщава Ройтерс. Според повдигнатите на Саркози обвинения, той е похарчил почти двойно повече от позволената сума по време на предизборната президентска кампанията преди близо десетилетие, като за целта е била наета агенция за връзки с обществеността, чрез която да бъдат представени фалшиви разходите.

Бившият президент отрече нарушенията и не се призна за виновен. Той каза, че не е участвал в логистиката на предизборната си кампания за втори мандат като президент или в начина, по който са изразходвани парите по време на предизборните кампании. Съдът обаче каза, че Саркози е бил информиран за преразхода и не е предприел мерки по този повод.

66-годишният Саркози обаче едва ли ще влезе в затвора. Очаква се той да обжалва присъдата – ход, който на практика ще я спре, като съдията каза, че може да изтърпи присъдата у дома с електронна гривна.

Днешното решение представлява втора присъда срещу Никола Саркози през настоящата година. Той беше признат за виновен в отделен процес през март за опит да подкупи съдия и да упражни влияние, за да получи поверителна информация по съдебно разследване. Той отрече всякакви нарушения и по това дело.

Бившият президент беше осъден на три години затвор по време на първия процес – две от които бяха отложени – но всъщност все още не е прекарал каквото и да е време в затвора, докато тече неговата жалба.

Двете присъди могат да принудят Саркози да играе по-дискретна роля на президентските избори във Франция догодина. Той не е планирал да бъде кандидат, но като популярна фигура вдясно се очаква да подкрепи кандидата на своята партия.