Паневропейският транспортен коридор №8 между София и Пловдив в частта от автомагистрала Тракия

АМ „Тракия“ е опасна и трябва да бъде затворена за движение

Магистрала „Тракия“ е в критично състояние и по всички изисквания за сигурност трябва да бъде затворена за движение. Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Той даде пример с отсечката Ихтиман – Пловдив, където на повече от 50 места мантинелата е счупена и невъзстановена.

„Липсата на поддръжка я превръща в смъртоносна“, коментира експертът. "На АМ „Тракия“ за 4 месеца са станали повече от 1000 пътно-транспортни произшествия, голяма част от тях са спрели в мантинелите, но те не са възстановени", изтъкна Богдан Милчев. По думите му някои мантинели „стоят като копие срещу автомобилите“, това е документирано и предстои да бъде представено от Института по пътна безопасност.

В държавните институции в момента не управляват експерти, а управляват интереси, каза още Богдан Милчев. Институтът за пътна безопасност ще направи проверка в Айтос след сигнали на граждани, че тежкотоварният трафик в града не се отклонява адекватно след предприетите от държавата мерки. "След намесата на правителството в Айтос е настанал транспортен хаос, градът е парализиран", твърди Богдан Милчев.

„Начинът, при който в паниката решиха да решават проблема – на принципа няма камион – няма проблем, създаде много настроения и противопоставяне в самия град. Почти всички малки населени места с транзитно преминаване на товарен превоз имат подобен проблем", припомни Милчев.

АПИ в момента е абсолютно обезглавена структура, смята той.