барбекю

Майстори на BBQ ще се състезават пред съдии и гладна публика

Първият български барбекю шампионат ще зарадва софиянци от 1 до 3 октомври на стадион „Юнак“. В рамките на три дни сред много огън, бърбън и звуците на автентичен блус пред погледа на критични съдии и гости на събитието най-добрите майстори на барбекю ще премерят своите умения в горещо съревнование, обещават организаторите.

Българинът трябва да се научи да прави разлика между скара и барбекю. Трябва да му се разкаже повече за бавното готвене, каза в студиото на Радио София Васил Златарев от организаторите на кулинарно-музикалното събитие. При барбекюто печенето става бавно и има опушване, при скарата това го няма, има грил, обясни специалистът. И разказа, че методът е разпространен от Карибите. А „бавно“ означава с часове: 10-12, че и повече. Зависи от месото. Златарев допълни, че барбекю шампионати вече са проведени в Румъния, Сърбия, у нас ще е за пръв път. Най-старото в Европа се е провело в Нидерландия, уточнява БНР.

Същинското състезание е от събота. Предвиден и майсторски клас по рязане на месо, състезание за деца, клас по опушване. Надпреварата започва от 18 ч. в събота по 5 категории. Представянето е на следващия ден. Ще се използва свинско, телешко и пилешко месо. В неделя следобед сготвеното подлежи на оценка от международния съдийски състав, а след това достъп до месата от състезанието ще има и публиката.

Значение има не само вкусът, а и начина на презентиране.

В музикалната програма участват блусарите Камен Кацата и Васко Кръпката, „In The Mood“ от Северна Македония и DJ Fozzie.

Входът е свободен.