пинта

Сбогом, килограм! Великобритания връща фунтовете и унциите

Колко тежи една унция? А един фунт? Британското правителство обяви, че връща имперските мерни единици. Много млади хора на Острова обаче изобщо не ги познават, установява анализ на DW.

"Връщане на контрола"

Според поддръжниците на Брекзит, метричната система е нещо, наложено на Лондон от Брюксел. Нещо повече – те говорят дори за "метрично мъченичество". Европейските правила задължаваха търговците на Острова, дори когато изписват цените в унции и фунтове, задължително да добавят и стойността в килограми. И след като Великобритания официално се раздели с Европейския съюз, старите мерни единици трябва да бъдат възстановени, решиха управляващите.

Привържениците на "връщането на контрола" се радват и на още една промяна. Печатът с кралската корона отново ще може да бъде поставян на халбите за бира. Векове наред символът бе приеман като гаранция за качество, но през 2007-а година трябваше да отстъпи мястото си на европейския сертификат CE.

Лесно може да се стигне до объркване и грешки

Решението напомня за времената преди Брекзит, когато регулациите, наложени от Брюксел, бяха посрещани с възмущение. Така през 2001-а година един търговец бе глобен, защото не бе посочил в килограми цената на бананите, които продавал. Тогава Борис Джонсън, главен редактор на консервативното списание "Спектейтър", написа: "Защо принуждаваме британците да използват мерните единици на Наполеон, когато имперската система оцелява и процъфтява в Америка, най-успешната икономика в света?".

Според критиците на решението то само ще обърка хората. "Нашите рафтове са празни, но дори да бяха пълни, ще се наложи да си купуваме неща чрез система, която никой не познава и която от 70-те години насам са зарязали дори училищата", възмущава се един читател на "Таймс".

И докато милите, футовете и пинтите бяха нещо нормално във Великобритания, дори по време на членството на страната в ЕС, унциите напълно са изчезнали от ежедневието. Младите хора изобщо не знаят на какво отговаря тази единица. Експертите предупреждават, че предстоят много грешки при пресмятането.

Британското правителство отменя още европейски регламенти

Освен емоционалния дебат за мерните единици, други промени биха могли да имат далеч по-сериозни последици за отношенията между ЕС и Великобритания. Правилата на ЕС относно финансовите услуги, защитата на данните и генно модифицираните организми, наред с други неща, също трябва да бъдат премахнати.  "Възнамеряваме в крайна сметка да променим, заменим или отменим всички приети закони на ЕС, които не са подходящи за Обединеното кралство", заяви Дейвид Фрост – министърът, отговарящ за Брекзит.

Наблюдатели предупреждават, че това може допълнително да изостри конфронтацията с Брюксел.