Човек с белезници

Има ли полицейски произвол в Благоевград

С писмо до медиите от Сдружението на заведенията в България алармираха за „полицейски произвол и терор“ в Благоевград по време на операция в нощните клубове. Писмото е придружено с любителски видеоклип, на който полицаи поставят белезници на човек на улицата пред заведението – насилие обаче не се вижда. В последвало второ писмо вече се говори за полицейски терор в Благоевград, а от бранша настояват за незабавното уволнение на полицейския шеф в Благоевград.

От организацията, защитаваща интересите на заведенията в България, твърдят, че колегите им в Благоевград са поискали спешна защита заради „терора“, на който са подложени от седмица насам и особено през уикенда. Споменава се за тормоз на собственици на нощни клубове и клиентите им, като се признава, че се нарушават ограничителните противоепидемични мерки заради обявено гражданско неподчинение. Твърди се, че „полицията бие хора по улиците и налага вечерен час“ и държи с часове клиентите на заведенията затворени. Любителският видеоклип, разпространен в социалните мрежи, е доказателство за полицейски произвол, е позицията на Сдружението на заведенията.

„Влизат в заведението 70 полицая, затварят вратите, не пускат клиентите да излязат, пишат актове на собственика на фирмата, пишат актове на клиентите“, така описва картината заместник-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров. Пред БНР той коментира още: „Хората, които са били в заведението, не нарушават абсолютно нищо спрямо последната заповед на министъра на здравеопазването, защото тя е насочена само и единствено към бизнеса. Клиентите като клиенти, като граждани, влезли в заведението, не носят абсолютно никаква отговорност.“

От сдружението отправят искане незабавно да бъде уволнен шефът на полицията в Благоевград Георги Кандев. „Това е специализирана полицейска операция за спазване на противоепидемичните мерки“, пояснява комисар Стоян Маламов, участвал в проверката на петте контролни институции. По думите му не самите задържани лица, а собственици на работещите нощни заведения твърдят, че е имало полицейски произвол и терор.

Проверени са били три обекта. Съставени са 69 акта за установено административно нарушение. От тях 58 акта са по Закона за здравето, 9 по Закона за българските лични документи и по Закона за МВР за неизпълнение на полицейско разпореждане, уточнява Маламов. При една от проверките е задържано момче във видимо нетрезво състояние и с неадекватно поведение. Според полицията лицето е проявило агресия към органите на реда, за която впоследствие се е извинило. Наложило се да бъдат поставени белезници, което се вижда и на записа, разпространен в мрежата.