полиция русия

Осем убити и 28 ранени при стрелбата в университета в руския град Перм

Осем са загиналите при стрелбата в университета в руския град Перм. Други 28 са пострадали, предаде ТАСС, позовавайки се на федералното следствие. По данни на ведомството нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Самоличността му е установена.Според телевизия "РЕН" става дума за 18-годишния Тимур Бекмансуров, посочва новинарският сайт "Лента".

Студентът оставил съобщение в социалните мрежи, преди да нападне ВУЗ-а. Той посочил, че не е екстремист, а престъплението му не е терористичен атентат, Добавил, че отдавна подготвял атаката и събирал пари, за да си купи огнестрелно оръжие.

Местната телевизия "Москва 24" публикува в Телеграм видео, заснето от студенти, скрили се в една аудитория по време на нападението. На записа се вижда как младежът с оръжие в ръка върви по територията на ВУЗ-а към учебния корпус. Студенти разказали пред "Лента", че научили за стрелбата от социалните мрежи и "спокойно се барикадирали, лягайки на пода зад банките". Цитирали слухове, според които нападателят започнал да стреля в близка пушалня, след което се запътил към учебния корпус.

След съобщенията за стрелба ръководството на университета отправило призив към студентите да се барикадират и ако могат, да напуснат кампуса. Някои преподаватели обаче отказали дори да затворят вратите и продължили занятията.

Премиерът Михаил Мишустин спешно изпратил в Перм министъра на науката и образованието и здравния министър.

Образувано е наказателно дело, което ще се разследва от централния апарат на руския следствен комитет.