съд свиленград

Бързо производство за недекларирани евро с равностойност 826 494 лева

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от турски гражданин за общо 826 494 лева.

На 18 септември 2021 г., на  ГКПП – Капитан Андреево, за излизане от България в посока към Турция, пристигнал товарен автомобил, марка „Мерцедес“, с турска регистрация, управляван от Д.А, на 31 г., гражданин на Турция. Митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ извършили проверка на влекача на товарния автомобил и във фабрични кухини в арматурното табло и в хладилника открили укрити 422 580 евро. Намерената валута е с обща българска равностойност около 826 494 лева. Товарният автомобил е пътувал от Нидерландия за Ирак през България.

Водачът на автомобила Д.А е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс – затова, че на 18 септември 2021 г., на ГКПП – Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи писмено във валутна митническа декларация пренасяната през границата валута, която е външна граница на Европейския съюз, и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково, Териториално отделение-Свиленград. По делото се извършват активни процесуално-следствени действия.