ружа игнатова

Съдът в Мюнстер се зае с пирамидата на Ружа Игнатова

В съда в германския град Мюнстер започна дело за измама с криптовалута – вероятно първото от този вид в света. Но главната мошеничка – българката Ружа Игнатова, така и не е открита.

"Взимай парите и бягай!": под това мото "криптокралицата" и създателка на OneCoin Ружа Игнатова изчезна през септември 2017-а година. С една дамска чанта и милиарди, изкарани чрез една от най-големите измами в историята. Местонахождението на Игнатова остава неизвестно, но сега съдът в Мюнстер ще трябва да реши каква вина носят двама мъже и една жена от нейното обкръжение за схемата OneCoin, завлякла огромен брой хора с над пет милиарда долара. Делото започна в петък, съобщи Дойче Веле.

Обвиняемите: възрастна двойка от Гревен и адвокат от Мюнхен

Възрастно семейство от германския град Гревен сяда на подсъдимата скамейка до другия обвиняем – елегантен адвокат от Мюнхен, разказва "Зюддойче Цайтунг". От екстаза, който OneCoin предизикваше в Уембли през 2016-а или в Макао през 2017-а, вече няма и следа. Обвиняемията от Гревен тогава бе сред ораторите, уверяващи, че OneCoin е валутата на бъдещето. Неговата съпруга е била директор на компания, чрез която парите от OneCoin са били прехвърляни в чужбина.

Съдът в Мюнстер трябва да намери отговорите на няколко ключови въпроса: как се доказва вероятна измама с дигитална валута? Как се доказва, че нещо няма стойност, когато милиони хора вярват, че е ценно, някои от тях и до днес? Прокуратурата в Билефелд бе обвинила двойката от Гревен само в това, че е предлагала платежни услуги без разрешение. Наказателният състав в Мюнстер обаче разшири обвинението – сега мъжът и жената могат да бъдат осъдени за пране на пари и съучастие в измама. Предполага се, че само чрез тях Игнатова е получила 320 милиона евро за OneCoin.

Окръжният съд иска да стигне до сърцевината на една структура, предназначена да размие правната отговорност за продължилото с години преобразуване на реални пари във виртуални валути. Краят на играта на котка и мишка между германското правосъдие и OneCoin започна.

Как са изпирали парите от OneCoin?

Двойката от Гревен е обвинена, че от края на 2015-а година до края на 2016-а е взела 320 милиона евро от германски инвеститори и е превела голяма част от тях в сметки в чужбина срещу комисионна от един процент. За да вършат тази дейност, им е било необходимо разрешително, независимо дали OneCoin е легитимен продукт или не. Парите са били насочвани към фонд на Каймановите острови, откъдето чрез сложна мрежа от фирми и посредници са стигали до различни данъчни оазиси.

Адвокатът от Мюнхен е обвинен в съучастие в схемата. Подозрението към него е, че е изпращал имейли на съмнителни банкови служители, за да прикрие произхода на средствата. Благодарение на него на Каймановите острови са се озовали 75 милиона евро, смята обвинението. Той е обвинен за пране на пари в два случая.

Според неговия защитник, това дело засяга най-вече човек, който отсъства. "Някои я наричат криптокралицата" и тя е тази, която трябва да бъде разпитана. Никъде в обвинението не е записано, че неговият клиент е знаел за измамата, аргументира се адвокатът. А без извършено престъпление, без измама, обвинението за пране на пари пада. Тъй като сега, въпреки дългогодишните разследвания, тук не седи криптокралица, прокуратурата се нахвърлила върху неговия клиент. "Има доказателства, че тук трябва да седят други хора."

И защитникът на мъжа от Гревен използва подобна аргументация. Неговият клиент е вярвал в легитимността на OneCoin и стойността на валутата, в противен случай не би продал фирмата си на Ружа Игнатова за милиони, част от които изплатени в OneCoin.

"Маркетинг на много нива": как работи тази схема?

Сферата, в която мъжът от Гревен е работил, се нарича "Маркетинг на много нива". На този принцип е функционирала и системата OneCoin – инвеститорите се превръщали в търговци и можели да продават OneCoin пакети, включващи обучителни материали за криптовалутите, както и т.нар. "токени", които можели да обръщат в OneCoin. За продажбата на пакетите, които стрували до 118 хиляди евро, те получавали комисионна. Когато хората, на които са продали пакети, успявали на свой ред да направят продажби, първият продавач получавал част и от тяхната комисионна. Така пирамидалната структура била завършена и парите винаги отивали "нагоре".

Може да звучи невероятно, но дори и днес, въпреки краха на компанията OneCoin, самата псевдовалута продължава да съществува – вече под името OneLife. И няколко десетки хиляди хора по света все още се надяват, че един ден ще забогатеят – както им е обещала Ружа Игнатова.