Проф. Балтов е изпратил до ДАНС скандално писмо срещу колеги от „Пирогов”

Здравният сайт e-zdravey публикува скандално писмо от проф. Асен Балтов до ДАНС срещу негови колеги от УМБАЛСМ "Пирогов". Повод за него са протестите срещу Балтов заради стихийни и необмислени действия, скандални назначения, некомпетентно управление, лоша кадрова политика в началото на управлението му през 2017 г., сочат и редица други медии.

В писмото си до ДАНС той определя действията на колегите си като подривни и настоява за предприемане на действия по компетентност.

Снимка: e-zdravey

Снимка: e-zdravey

Снимка: e-zdravey

Изданието припомня, че първият протест на служителите на "Пирогов" беше на 5 декември 2017 г. Тогава те поискаха оставката на директора проф. Асен Балтов. На следващия ден, 6 декември, по време на втория протест, недоволстващите представиха и мотивите си за исканата оставка.

Ето какви бяха те:

  1. Стихийни и необмислени действия и Заповеди на изпълнителния директор, нарушаващи естествения ритъм, влошаващи работната обстановка, което очаквано води до изчерпващото се търпение на персонала. Визираме "Структурни промени", които се изразяват в промяна на абревиатурата от клиники в отделения, която от своя страна изисква поставяне при шестмесечен изпитателен срок на работа на лекари с доказани професионални качества. Подобно действие преди всичко е подчинено на личностни взаимоотношения и неприемливи опити за реваншизъм с цел отърваване от "неудобните".
  2. Скандални назначения и неоправдано раздуване на административни длъжности с високи трудови възнаграждения за сметка на медицински служители, свързани пряко с лечебния процес. (пример от последните дни: назначаване на зам. директор по административна дейност – началника на кабинета на служебния министър Илко Семерджиев, когато в същото време болницата разполага с Директор Дирекция административни дейности).
  3. Некомпетентно управление с уклончиви мениджърски похвати на болницата, отразено в прогресиращо лошите финансови резултати за последните осем месеца от управлението на проф. Балтов.
  4. Лоша/изцяло липсваща кадрова политика в посока задържане и мотивация на лекари специалисти, хабилитирани лица и специалисти по здравни грижи.
  5. Прилагането на недобри медицински практики води до страх и демотивация сред персонала в и без това напрегнатото ежедневие, нарушават се основни принципи на работа по стандарти с последващо недоверие от страна на пациентите и намаляване на техният приток към болницата.
  6. Ежедневни са опитите за системно нарушаване на трудово-правни разпоредби, касаещи трудово-правни отношения със служителите.
  7. Създаване на изключително голямо напрежение сред лекарите-специализанти, заради изготвяне на месечен график с дежурства не в клиниките за специализация, а на входа на Болницата, което е унизително и е сериозна предпоставка за загуба на млади кадри. Считаме тази ситуация за недопустима.