боко кристалина

Каква е ролята на Борисов в световния скандал с Кристалина Георгиева и Саудитска Арабия?

След разкритията как Световната банка е манипулирала Доклада за правене на бизнес в полза на Китай и Саудитска Арабия с помощта на Джим Йонг Ким, тогавашен президент на Световната банка, и Кристалина Георгиева, тогавашен изпълнителен директор, която сега оглавява МВФ, се натрапват някои въпроси за шумните визити на Борисов в Саудитска Арабия през същия период, пише Дунав мост.

На 30 ноември 2017 г. българският министър-председател играе танц със саби в Рияд. Събитието се предава на живо в мрежата от вездесъщата сътрудничка на Борисов Севда Арнаудова, известна като Севи. "Вие сте много по-добър от Тръмп, като истински воин сте" – обърнал се към Борисов престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия принц Султан бин Сауд, угоднически пише в-к „24 часа“.

Член на българската делегация е и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който произведе Борисов от охранител и пожарникар в главен секретар на МВР и му тури генералски пагони.

При завръщането си в София след епичната визита Борисов заявява, че отношенията ни със Саудитска Арабия са изключително важни. Защо? – не каза.

Забележете: Борисов се срещнал и с краля Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, с когото обсъдили задълбочаване на сътрудничеството в някои области и откриване на посолство на България в Рияд. Такова е открито през 2018 г., а за посланик е назначен Димитър Абаджиев, считан за особено близък до Борисов. Абаджиев е бил активист в СДС, ДСБ и партията на Яни Янев РЗС. При първото правителство на ГЕРБ Борисов го назначава за представител на България в газовия проект „Набуко“, който впоследствие е спрян. Изпратен отново от Борисов в Рияд, много преди да му изтече мандата като посланик в Словения…

През 2020 г. Борисов заявява при второто си посещение в Саудитска Арабия: Летим с първите мъже на Саудитска Арабия. Така се разсейва лъжата, че зад фирмата, която строи Балкански поток, стои Русия! Не след дълго става ясно, че българската държава осигурява почти 3 млрд. лева, с които плаща за построяването на газопровод, по който руската компания "Газпром" ще изнася руски газ за Европа. И докато тези ползи за Русия са явни, то българската страна „участва“ с предоставяне на трасе и наливане на 3 милиарда в полза на Москва. Оказва се също, че основният изпълнител на строителството, саудитската компания "Аркад", се ръководи от руски граждани, които са наели за подизпълнители руски фирми. Тръбите също са произведени в Русия, а много от работниците по трасето се оказаха руски граждани.

Без да навлизаме в детайли, става ясно, че танците със саби и панeгириците за дружбата ни със Саудитска Арабия имат основание и скрит смисъл.

Цикълът от срещи и събития съвпадат с периода, през който са събирани данни и е готвен Доклада за условията за правене на бизнес, в който Саудитска Арабия е поставена след действия на Симеон Дянков и Кристалина Георгиева пред Йордания, а Азърбайджан пада на по-ниско ниво. Това са скандали в световен мащаб и ролята на Борисов чрез отношенията му с Дянков и Георгиева тепърва ще се разнищва.

Спомнете си онова: Снощи ми се обади Кристалина Георгиева, след като беше чула за суапа с ЕЦБ. И вика: "Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш. Спокоен! Милиарди евра имаш, вързал си се за… Викам: Криси, Христос Воскресе, и ти да си жива и здрава! Добра работа свършихме!" Датата е 23.04.2020 г.

Бродят слухове във високопоставени кръгове и за други договорки на Борисов в Рияд, свързани със скрити банкови сметки, в които се държат много, много милиони, но и това ще стане ясно в скоро време…

В политическите игри и интриги никога няма нещо случайно. И в този грандиозен скандал ще излязат тепърва разкрития, които ще допълнят портрета на управлението на Борисов и ГЕРБ.