оркестър НВУ

Духовият оркестър на НВУ впечатли с класики на АББА и „Дийп пърпъл“

Премиера на две музикални произведения направи Военният духов оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“ на сцената на Брас бенд фест „От бай Дико до… „Тико, Тико“ в Плевен.

Оркестрантите представиха за първи път пред публика една от най-красивите, но неособено популярни песни на АББА – The Way Old Friends Do, аранжирана от Мартин Шарнал. Своята премиера имаше и произведението „Щъркелово гнездо“ из танцовия театър „Рачо Ковача“. Музиката и оркестрацията й за духов оркестър е дело на диригента на Военния духов оркестър старшина Емил Костурков.Търновските музиканти откриха концерта си с популярната Шишманова песен „Откак се е, мила моя майно льо“, която е химн на старата столица, и с „Марш на курсантите“, чийто автор отново е маестро Костурков.

„Този марш е написан в чест на 140-годишнината от създаването на Националния военен университет. Написах го през май 2017 г. и от тогава го изпълняваме с голям успех“, обяснява маестро Костурков и допълва, че в програмата за плевенския фестивал той съвсем съзнателно е подбрал няколко различни по жанр музикални произведения. „Напоследък духовите оркестри започнаха да свирят предимно брас бенд музика, а е толкова красиво да чуеш как такава формация свири класика. Затова в програмата включихме и Nessum dorma – арията на Пучини от „Турандот“ и може би най-популярната оперна ария въобще. Оркестрацията за духов оркестър е на Джони Винсън. Избрах да свирим и една ръченица на Дико Илиев, „Анен полка“ на Йохан Щраус, чиято премиера е била още в далечната 1852 г. в градината на виенски ресторант по повод ежегодния Анен фест, посветен на всички жени с това име, както и разбира се, два марша“, допълва старшина Костурков.

Освен „Марш на курсантите“ музикантите свириха и марш, написан през 1915 г. в чест на ген. Сава Муткуров. Автор е Антон Улрих, капелмайстор на V пехотен полк. Това произведение за първи път прозвуча на 6 септември 2019 г. във Велико Търново при откриването на паметника на ген. Муткуров.

За край на концерта оркестърът на НВУ избра доста по-твърдия звук на две песни на Гари Мур и на „Дийп пърпъл“ Smoke on the Water. Солист в тази част на изявата беше ст. сержант Милен Стефанов, а на барабаните седна маестро Емил Костурков.

Освен че откриха концертната програма, оркестрантите на Националния военен университет се включиха и в дефилето на фестивала. За участието си в третото издание на Брас бенд фест „От бай Дико до… „Тико, Тико“ в Плевен Военният духов оркестър получи грамота.