подслушване

Прокурор Дарин Христов и Румяна Ченалова също са подслушвани

Прокурорът от Софийската градска прокуратура (СГП) Дарин Христов е подслушваният магистрат покрай протестите миналата година и разследването за държавен преврат, водено срещу престъпна група, начело с Васил Божков.Това става ясно от публикуван от сайта „Bird.bg“ списък с имената на 130 от установените подслушвани граждани, които са били прочетени в сряда на закритата част от заседанието на парламента. Според известните до момента данни, специални разузнавателни средства (СРС) са били използвани срещу 934 души.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви преди два месеца в парламента, че исканията за СРС са били формално изготвени от двама прокурори от Специализираната прокуратура, а разрешенията са давани от Специализирания наказателен съд, като основанието е било разследване за престъпления срещу държавата и опит за насилствено събаряне на властта. Според Рашков обаче реално исканията за използване на СРС били изготвяни от служители на ГДБОП, които пишели като „машинописки“, след това ги носели на флашки на прокурор и така искането отивало в спецсъда, сочи Lex.bg.

От прокуратурата пък отрекоха да са били подслушвани протестиращи, а само хора, за които имало данни, че извършват престъпление.

Че е подслушван и прокурор съобщи преди време бившият вече депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) Николай Хаджигенов, който ръководеше комисията за проверка на насилието над граждани по време на протестите и използваните тогава СРС срещу протестиращи. Хаджигенов многократно обявяваше в последните месеци, че сред подслушваните има много политици и журналисти, както и прокурор. Дарин Христов е бивш зам.-окръжен прокурор на Бургас, когато окръжната прокуратурата там беше ръководена от сегашния член на ВСС Калина Чапкънова.

В публикувания списък личи и името на бившата съдийка Румяна Ченалова, която беше уволнена от съдебната система и стана подсъдима за длъжностни и документни престъпления. Тогава тя стана явен критик на правителството на ГЕРБ, а през пролетта опита да влезе и в парламента като водач на листа на партията „Възраждане“. Наскоро пък спецсъдът оправда Ченалова на първа инстанция, след като прие, че едно от деянията, за които е обвинена е резултат от неволна грешка, а не е извършила престъпление, а за друго е изтекла и давността.

От списъка е видно още, че от депутатите в последния парламент, следени са били Николай Хаджигенов и колегите му от ИБГНИ Мая Манолова, Мария Капон, Арман Бабикян, Настимир Ананиев и Димитър Делчев. Сред останалите известни имена личат тези на Александър Томов, Николай Цонев, Боян Расате, бившият шеф на „Гранична полиция“ Валери Григоров и ген. Димитър Шивиков.

Мая Манолова се закани заедно с активистите на „Изправи се.БГ“ да заведат колективен иск в Европейския съд за правата на човека в Страсбург срещу България. По думите ѝ разкритията показват грандиозно посегателство върху гражданските права, но информацията за използваните СРС за момента остава класифицирана. „Ако не получим тази информация и нямаме възможност да заведем дело в български съд без тях, ще заведем колективен иск в съда в Страсбург “, каза Манолова и добави, че още днес може да поискат официална информация от Специализираната прокуратура.