Фандъкова

Приключи проверката на шахтата-убиец, връчиха акт на Фандъкова

РДНСК София връчи Констативен акт на столичния кмет Йорданка Фандъкова след приключила проверка на строеж в района на шахтата, на която загина дете през февруари. Проверена е реконструкция и основен ремонт на светофарната уредба, се казва в съобщението на инспекцията. Установено е, че строежът е извършен без наличието на строителни книжа.

Обектът се намира на кръстовището на бул. „Акад. Иван Гешов“ и ул. „Урвич“ пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.  Именно там загина 16-годишно дете през февруари, стъпвайки върху шахта. Основната версия за случая беше оголен кабел, преминавай над шахтата. Тогава започнаха редица проверки на случая, отбелязва Дарик.

Актът  на РДНСК е връчен в четвъртък – на 16 септември. Проверката потвърждава данните от полученото през месец юни писмо от арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община. В него бе посочено, че в отдел „Архивно обслужване и дигитален архив“ при НАГ – Столична община не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за извършени строителни дейности и ремонти в района на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ на бул. „Акад. Иван Гешов“ в участъка между бул. „България“ и ул. „Св. Георги Софийски“ /в т. ч. ремонт на светофарна уредба/.

Изключение прави издадено разрешение за строеж за обект: „Преасфалтиране на бул. „Акад. Иван Гешов“ до ул. „Св. Георги Софийски“ и подмяна на уличен водопровод на ул. „Григор Начевич“ до съществуващ водопровод“. Тогава РДНСК – София изиска от кмета на Столична община и дирекция „Управление и анализ на трафика“ – СО данни за извършени от Столична община строителни и монтажни дейности в периода 2013 г. – 2021 г. на тротоар, велоалея, светофарна уредба и др. на бул. „Акад. Иван Гешов“ пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Връченият на кмета на Столична община Констативен акт е основание за започване на процедура по реда чл. 225, ал. 1 от ЗУТ, за премахване на незаконен строеж.