съд хасково

В Хасково обвиниха турчин за контрабанда на златни накити за 198 728 лева

На ГКПП Капитан Андреево на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Германия и Белгия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При извършването й под спойлера в шофьорската кабина на влекача митническите служители откриват 2 броя картонени кутии, в които са укрити 2177,10 грама златни накити – синджири, пръстени, медальони, колиета, обеци, закопчалки, халки и гривни. Според експертизата на вещото лице те са от злато – проби 585, 875 и 916, и са на обща стойност 198 728 лева.

Контрабандните златни накити и влекачът са задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на товарния автомобил – Х.Т., на 55 години, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо същия е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 5000 лева, както и „Забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.