спецсъд и спецпрокуратура

Депутатите закриха спецправосъдието само на първо четене

Народното събрание прие на първо четене предложението за закриването на специализираните съдилища и прокуратури. "За" гласуваха 130 народни представители, ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването. Но до второ четене на този законопроект изобщо няма да се стигне в рамките на този парламент, който утре ще бъде разпуснат с указ на президента Радев.

Текстовете бяха внесени от група депутати от "Демократична България", а обсъждането им започна на 10 септември миналата седмица, но беше прекъснато, тъй като депутатите трябваше да влязат в пленарна зала за обсъждането и гласуването на актуализацията на държавния бюджет.

Освен закриване на спецправосъдието, законопроектът предвижда и структурна промяна във ВСС. Въвежда се изискването председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд да са правораздавали там поне 5 години. Освен това се предвижда изборът им да става с т. нар. двойно мнозинство – поне 17 гласа "за" в Пленума на ВСС, както и мнозинство сред съдиите, избрани пряко в състава на Съдийската колегия на ВСС.

Промените предвиждат такова двойно мнозинство да се изисква и при избора на административни ръководители на останалите съдилища.