белезници

В София обвиниха мъж за отглеждане на коноп

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 24-годишен мъж, засял и отглеждал растения от рода на конопа – престъпление по чл. 354в,ал.1 от НК. От неизвестна дата до около 23,00 часа на 13 сеептември 2021 г.,  в мазе на къща на бул. „Братя Бъкстон“ в София, обвиняемият С.П. засял и отглеждал растения от рода на конопа в нарушение на чл. 27, ал.1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

На 13 септември тази година е бил получен сигнал за пожар в къща на бул. „Братя Бъкстон“. След като пожарът в мазето на къщата бил погасен, намиращите се на място полицаи забелязали зелени растения в саксии. По време на претърсвания на мазето е установено, че то се състои от 3 помещения, оборудвани с напоителна, вентилационна и осветителна системи. Иззети са около 100 броя растения в саксии с различна големина. В къщата е намерен и иззет найлонов чувал с изсъхнала тревиста маса.

С.П. не е осъждан. Престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност, е наказуемо с „лишаване от свобода“ от 2 до 5 години и глоба от 5000 до 10 000 лева. Предвид реалната опасност обвиняемият да се укрие и да извърши ново престъпление наблюдаващ прокурор е постановил задържане на С.П. за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.