Апелативен съд Десислава Иванчева

Биляна Петрова излиза на свобода след 1242 дни арест

Върховните съдии уважиха жалбата на Петрова, която се оплака от прекомерно дългото ѝ задържане и невъзможността да се грижи за болната си майка. Петрова е подсъдима с бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров. Миналата година Апелативният специализиран наказателен съд осъди Иванчева на 8 години затвор за това, че поискала 250 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъдат придвижени преписките му в общината, а на 17 април 2018 г. е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ, когато беше задържана. Биляна Петрова и Петко Дюлгеров също бяха признати за виновни, като Петрова беше осъдена на 7 години затвор, а Дюлгеров – на 6 години. Преди това съдия Иво Хинов от спецсъда осъди Иванчева на 20 години затвор.

Иванчева и Петрова останаха в ареста 8 месеца след задържането, след което бяха оставени под домашен арест. Преди 3 месеца ВКС освободи Иванчева срещу гаранция от 10 000 лева. Днес Биляна Петрова изтъкна пред ВКС, че без влязла в сила присъда е задържана 1242 дни, от които 274 в арести и 968 дни под домашен арест. На днешното заседание прокуратурата също се съгласи, че мярката ѝ за неотклонение може да бъде заменена с парична гаранция.

Петрова мотивира искането си със здравословни проблеми и най-вече с невъзможността да се грижи за болната си майка, която страда и от деменция. „Под домашен арест не мога да се грижа за нея. Последният пример – тази неделя тя се изгуби. Повече от 1 час беше в неизвестност. Сама, без ключове и телефон е обикаляла улиците. А аз седях безсилна вкъщи, защото е почивен ден, съдът не работи и няма кой да разгледа молба за излизане. Благодаря на всички роднини и съседи, които я търсиха, намериха и върнаха в къщи. А следващия път – какво ще стане?“, написа Петрова в призив за подкрепа преди днешното заседание на ВКС. В него тя посочи също, че не може да води майка си и на лекар в почивен ден, защото тогава няма как да иска и да получи разрешение от съда.

В последните месеци месеци ВКС няколко пъти разрешава на Петрова да напуска домашния си адрес по медицински причини, а преди две седмици ѝ беше позволено да излезе и заради уговорени нейни срещи с министрите на правосъдието и на вътрешните работи – Янаки Стоилов и Бойко Рашков.