Човек с белезници

Бързо производство за недекларирани евро, долари и полски злоти за 1 034 591 лева

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от полски гражданин за общо 1 034 591 лева.

На 18 август 2021 г., на  ГКПП – Капитан Андреево, около 18 ч., за излизане от България в посока към Турция, пристигнал товарен автомобил, марка „Мерцедес“, с полска регистрация, управляван от полския гражданин Р.Я., на 44 г. Митническите служители от Териториална дирекция „Южна Морска“  при Агенция „Митници“ извършили проверка на товарния автомобил, като в купето на камиона в дунапренова възглавница, в камерата на мини хладилник и шкаф, открили 229 475 евро, 350 891 долара и 840 полски злоти. Намерената валута е с обща българска равностойност около 1 034 591 лева. Товарният автомобил е пътувал от Полша за Турция през България.

Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс – за това, че на 18 август 2021 г., на ГКПП – Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнил задължението си, съгласно разпоредбите на Валутния закон за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

44-годишният водач на автомобила е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Предстои да бъде привлечен като обвиняем за престъпление по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс.

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.