Хуан Карлос Първи

Бивша любовница на абдикиралия крал Хуан Карлос го даде на съд

Бивша любовница на абдикиралия испански крал Хуан Карлос е завела дело в британски съд, като го обвинява, че я шпионира, съобщи Асошиейтед прес. PR компанията, която представлява Корина Ларсен, бизнесдама, свързвана дълго време с бившия крал на Испания, потвърди, че тя е поискала от британски съд да издаде ограничителна заповед срещу Хуан Карлос и да й бъдат присъдени компенсации за вреди от неговото поведение.

Адвокатът на бившия монарх досега не е отговорил на запитване от Асошиейтед прес по казуса, но неведнъж е отстоявал невинността на Хуан Карлос във финансовия скандал, предизвикал подозренията на следователи в Швейцария и Испания.

Швейцарската прокуратура разследва трансферите на няколко милиона евро, дадени на Хуан Карлос от покойния саудитски крал Абдула. Бившият испански монарх по-късно прехвърля част от сумата на Ларсен, която живее в Лондон и според разследващите това е опит парите да бъдат укрити от властите. Изглежда, че нежеланието на Ларсен да върне парите на Хуан Карлос е в причина за настоящия им конфликт, който стига до съда.

Хуан Карлос, който е на 83 години, абдикира от престола в полза на сина си Фелипе Шести през 2014 г. Репутацията му на водач на прехода на Испания към демокрация след диктатурата на ген.Франко бе помрачена от този и други скандали. Миналия август той напусна Испания и се установи временно в Обединените арабски емирства, след като испански следователи започнаха разследване дали не е получавал подкупи във връзка с договор в Саудитска Арабия ,спечелен от испански консорциум.