Парламент консултации ИТН ДПС Тошко Йорданов Мустафа Карадайъ

Експертни разговори между ДБ и ИТН за правосъдната реформа

Разговорите продължават, гледаме в една посока, това заявиха представителите на „Демократична България“ след разговори на експертно ниво по темите правосъдие и съдебна реформа с „Има такъв народ“.

След поредицата от срещи между партиите през изминалите дни, разговорите за общи политики продължават на експертно ниво. Целта е да се набележат общите допирни точки между партиите, така че да се намери вариант за съставянето на кабинет. „Имаме нюанси в някои от позициите. Например специализираното правосъдие – това е въпрос, който е важен за нас, имаме нюанси какъв точно модел да се приеме и как точно да се уреди статутът на магистратите в резултат на реформата; също така има нюанси и около ВСС и прокурорската колегия, прецизни детайли около избора на главен прокурор и т. н.“, допълниха от ДБ.

Представителите на "Демократична България" заявиха, че това не са преговори, а експертни разговори и обмен на позиции. "Политически разговор от гледна точка на конкретен документ на тази експертна среща не е ставало дума. Не е поставян въпрос за постигане на политическо съгласие", допълниха от ДБ.

Следващата седмица разговорите на експертно ниво по различни въпроси продължават.