съд хасково

Обвинителен акт спрямо банкова служителка за присвояване на пари от чужда сметка и изготвяне на неистинска дебитна карта

Окръжна прокуратура – Хасково внесе в съда обвинителен акт спрямо М.А.за това, че в периода от 19 февруари 2018 г. до 11 април 2019 г., в Димитровград, област Хасково, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – специалист „Банкови операции“, присвоила чужди пари – сумата от 1430 лева, от разплащателна сметка на 86-годишна жена, поверени й да ги пази и управлява, като за улесняване на присвояването е извършила и друго престъпление.

М.А. е предадена на съд и по още три обвинения – за съставяне на неистински документи, съответно на 7 и 13 май 2019 г., за издаване и получаване на допълнителна банкова карта на името на пострадалата – престъпления по чл. 310 от НК, както и за използването на банковата карта без съгласието на титуляра – престъпление по чл. 249, ал. 1 от НК.

Обвиняемата М.А. имала служебен достъп до разплащателната сметка на пострадалата жена. Тя се възползвала от това, че пенсионерката не знаела с точност наличностите по сметката си, защото в нея постъпвали пари от пенсията, социални помощи и от сина й, който работел в чужбина.

Обвиняемата решила да се облагодетелствала и изтеглила няколко пъти пари от сметката на пострадалата като използвала два начина. Първо, изготвила неистински документи на името на пенсионерката, с които теглила пари от банкова каса. След това, пак по същия начин, се сдобила и с втора дебитна карта с титуляр пострадалата жена, като така извършвала покупки от магазини и теглила суми от банкомати. Пострадалата била ощетена с общо 1430 лева. Тя нямала представа, че обвиняемата присвоявала пари от сметката й и теглила пари с втора дебитна карта.

По делото са извършени разпити на свидетели, експертизи, иззети са веществени доказателства.

Окръжен съд – Хасково е насрочил разпоредително заседание.