съд стара загора

Обвинителен акт за телефонни измами

Районна прокуратура – Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо  М.Б., на 42 г., и 15-годишната П.П., за това, че в град Провадия, област Варна, в град Варна и в Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, като помагачи и в съучастие помежду си и с неустановено лице, представило се за полицейски служител, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, подпомогнали неустановеното лице да поддържа заблуждения у трима пенсионери, относно обстоятелствата, че съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници, и с това причинили на пострадалите щети в размер на общо 11 548 лева. Измамата от М.Б. е извършена в условията на опасен рецидив.

По делото е установено, че обвиняемият М.Б. се свързвал по домашни телефони с пострадалите – трима пенсионери. Той и неустановено по делото лице се представяли за служители на МВР. Обяснявали на пострадалите, че трябвало да съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници. Питали в кои банки имат спестени пари, като ги предупреждавали, че трябва да ги изтеглят и предадат, защото авоарите им били застрашени от хакери.

В един от случаите пострадалата пенсионерка била заплашена, че ако не даде парите, „ще й режат пръстите“.  Измамниците също твърдели, че разполагали с апаратура, която откривала наличието на пари в домовете.  Пострадалите предали сумите, които имали, а един от тях и златни накити, всичко на обща стойност 11 548 лева. Непълнолетната обвиняема П.П., отивала до определени места и вземала парите и бижутата, подготвени от пострадалите.

Обвиняемият М.Б. е осъждан многократно за престъпления против собствеността. Той е бил освободен от затвора по изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“  през февруари 2020 г.

Предстои Районен съд – Стара Загора да насрочи първо заседание по делото.