Новата банкнота от 100 лева

Съдят шофьор, предложил подкуп на полицаи, за да не го проверяват

44-годишният К.М. е предаден на съд за предложен подкуп от 100 лева, които опитал да даде на полицейски служители, за да не му бъде извършена проверка на пътя – престъпление по член 304а от НК.

На 23 март 2021 г., около 22:00 часа, 44-годишният обвиняем управлявал автомобила си в град Бяла. На кръстовището на ул. „Трифон Милушев“ и ул. „Андрей Премянов“ той преминал покрай полицейски екип, който му подал знак да спре за проверка. Мъжът не спрял веднага, а след около 40 метра. При появата на полицейския служител, който се легитимирал и поискал документи за проверка, К.М. се обърнал към него неформално, говорел му на „ти“ и използвал малко име при обръщението си. Мъжът пояснил, че няма свидетелство за управление на МПС, и предоставил личната си карта. При разменените реплики у служителите на реда се появило съмнение, че обвиняемият е употребил алкохол. Подаден бил сигнал до дежурен екип на „Пътна полиция“, който се отправил към мястото.

Междувременно К.М. не спирал да увещава полицаите да го пуснат. Обвиняемият подал ръката си към един от тях и той забелязал, че в нея имало една банкнота от 100 лева. К.М. добавил репликата „айде вземи я и ме пускай“ към опита си да подкупи служителите на реда.

Полицаят, на когото била подадена банкнотата, уведомил колегата си за случващото се и предприел действия за задържане на нарушителя. Той категорично отказал да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, но било установено, че бил неправоспособен и нямал издадено свидетелство за управление на МПС. За същото му били съставени два акта за установените административни нарушения.

Ако бъде признат за виновен от Варненския окръжен съд, К.М. може да получи наказание до 10 години лишаване от свобода и глоба до 15 000 лева.